Aktuální požadavky na systém kritických bodů - HACCP v potravinářském sektoru
9.2.2012
Systém HACCP je systém preventivních opatření, která slouží k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin a pokrmů během všech činností, které souvisejí s výrobou, zpracováním, skladováním, manipulací, přepravou a prodejem až ke konečnému spotřebiteli a to pomocí kritických bodů (CCP).
Zásady postupu při stanovení systému kritických bodů-HACCP
1. Vymezení výrobní činnosti a odpovědnosti výrobce
2. Provedení popisu výrobku včetně zjištění očekávaného (předpokládaného) použití
3. Sestavení diagramu výrobního procesu
4. Potvrzení diagramu výrobního procesu za provozu
7 principů HACCP:
1. Provedení analýzy nebezpečí
2. Stanovení kritických bodů (CCP)
3. Stanovení znaků a hodnot kritických mezí pro každý kritický bod
4. Vymezení systému sledování zvládnutého stavu v kritických bodech
5. Stanovení nápravných opatření pro každý kritický bod
6. Stanovení časového harmonogramu ověřovacích postupů a vnitřních auditů
7. Zavedení řízení dokumentace (postupy a vedení záznamů)
Systém HACCP je komplexní a má široký rozsah. Zahrnuje nejen technologii výroby jako je zpracování nebo balení, ale bere v úvahu i způsob zacházení s danými potravinářskými výrobky po ukončení výroby a zejména konečné kulinární zpracování. Jedním z důležitých článků je i přeprava a distribuce. Při přepravě potravin rychle zkazitelných je kladen velký důraz na teplotu a na neporušení teplotního řetězce. Dobře fungující systém chlazení (přeprava auty, přípravny, sklady, chladírny, mrazírny) je klíčovým předpokladem pro dodržování teplotního řetězce zboží. Záznamy (čidla, datalogery) o teplotních podmínkách přepravy a skladování potravin jsou v rámci systému HACCP nezbytností.
Podstatou systému kritických bodů není pouhé vytvoření dokumentace, vedení záznamů a provádění měření, ale je nutné zabývat se technologickým postupem tak, aby byly nalezeny a posouzeny všechny situace, které by mohly vést k porušení zdravotní nezávadnosti výrobku. Následně pak podle vyhodnocení zavést účinnou preventivní kontrolu, aby pravděpodobnost, že bude zákazníkovi dodán zdravotně nezávadný výrobek, byla co nejnižší.
Aktuální legislativa systému kritických bodů - HACCP
Certifikace systému kritických bodů – HACCP a dalších systému bezpečnosti potravin (ISO 22 000)
Věstník byl aktualizován z několika důvodů. Tím prvním je nutnost aktualizace vzhledem ke změnám v legislativě a tím druhým je sjednocení názvosloví s právě zmiňovanou a výše uvedenou legislativou EU. Věstník MZe ČR č. 2/2010 se z hlediska požadavků zásadně neměnil, některé části se měnily pouze formálně, u jiných došlo obsahově k drobným změnám, které vedly ať už k zpřísnění nebo naopak zmírnění některých pravidel.
Certifikace je nezávislé posouzení systémů bezpečnosti potravin, které je nejen komplexním prověřením stability kvality a bezpečnosti potravinářských produktů, ale také významným prvkem při prověřování stability výrobního procesu, navazování dodavatelsko odběratelských vztahů a zvýšení konkurenceschopnosti. Certifikace
je jedním ze základních nástrojů, které umožňují rozvíjet důvěru tuzemských i zahraničních odběratelů a respekt konkurence.
Cílem certifikace je posílení důvěry spotřebitele nabízenou garancí vyrovnané kvality produktů. Systémová certifikace je nezpochybnitelným prvkem významně se podílejícím na stabilitě firmy.
Autorka: Ing. Bc. Jitka Šindlerová, DiS. (jsindlerova@itczlin.cz); Institut pro testování a certifikaci, a.s., Zlín, www.itczlin.cz, www.cqs.cz
Autorka je vedoucí auditorka ITC a.s. Zlín a CQS Praha
Autor: Lenka Šardziková | Sekce: Novinky | Tisk | Poslat článek známému