Úvod Novinky

Reakce na článek „Džungle v české kvalitě“ v Profit 7/2016 z 11.7.2016

21.7.2016

Uveřejňujeme naši reakci, kterou jsme zaslali na redaktora Mladé fronty pana Dostála po uveřejnění článku „Džungle v české kvalitě“ v Profit 7/2016 z 11.7.2016. V tomto článku jsou uveřejněny jednak nepravdivé informace a dále zavádějící informace. Článek připojujeme v souboru.

Článek "Džungle v české kvalitě"

Z CQS zasláno 15.7.2016:

Vážený pane Dostále,

po přečtení Vašeho článku v Profitu „Džungle v české kvalitě“ musím na tento článek reagovat. Zřejmě jste si nezjistil potřebné informace před napsáním tohoto článku.  Z jakého důvodu, to nechám Vašemu svědomí.
Nicméně uvádíte, že v ČR „….neexistuje orgán, který by akreditoval poskytovatele certifikátů a posvěcoval správnost a hlavně vypovídající hodnotu jimi vydávaných certifikátů……“ Kdybyste jenom trochu pátral, tak samozřejmě najdete, že oním orgánem je v ČR Český institut pro akreditaci, o.p.s., který jediný, jako v každé zemi po světě, má právo ověřovat a udílet akreditace pro certifikační orgány, inspekční orgány, laboratoře atd..  Viz. http://www.cai.cz/
Tento institut samozřejmě podléhá mezinárodnímu prověření a jím vydaná osvědčení o akreditaci jsou uznávána po celém světě na základě uzavřených mezinárodních dohod. Tím pádem i výsledky všechny certifikačních orgánů, inspekčních orgánů a laboratoří, které mají akreditaci od ČIA, jsou uznávány.
Takže Váš nadpis „Bez pravidel“ je naprosto nepravdivý.
Dále uvádíte:“….U certifikátů vyvážených inzercí v katalogu nebo jen poplatkem žádná záruka není……..“. S tím naprosto souhlasím a právě dále uvedený „….pan Kupka, obchodní manažer portálu Ekvalita.cz, který uděluje certifikáty UKQS.“  uděluje právě tyto certifikáty, které nesplňují žádné uznávané mezinárodní standardy. Otevřel jste si onu stránku http://www.ekvalita.cz/certifikat-kvality-ukqs/formular.htm kde je 10 otázek pro získání (zakoupení) certifikátu? To nemá s certifikací ISO 9001 nic společného. Podívejte se laskavě do uvedené normy, co všechno musí organizace splňovat, aby získala certifikát ISO 9001.
Dále asi opomněl uvedený pan Kupka sdělit, že na svých stránkách přímo nabízí prodej certifikátu ISO 9001, přitom jeho společnost není vůbec certifikačním orgánem
Viz.:
http://www.ekvalita.cz/iso-9001.htm
cituji:
„Kolik to stojí a jaká je návratnost?
od 15.000,- Kč bez DPH - ISO 9001 pro papír ( pokud potřebujete certifikát tzv. "na zeď" - např. do výběrových řízení, atp. )
od 49.000,- Kč bez DPH - ISO 9001 jako nástroj systému řízení firmy ( pokud chcete ISO využít jako nástroj pro řízení procesů ve vaší společnosti )“
To, co zveřejňuje, je naprosto neetické a právě prodávání certifikátu pro papír v minulosti velmi zprofanoval certifikace dle ISO 9001.
Dále Vám ještě ozřejmím skutečnost s UKQS. Tato anglická společnost nemá nic společného s akreditačním orgánem,  navíc, dle mého názoru, zneužívá podobnost značky s anglickým akreditačním orgánem UKAS, který je stejně uznávaným, jako u nás Český institut pro akreditaci. Viz:
http://www.ukas.com/

Toto mé vyjádření a Váš článek zasílám na vědomí i na Český institut pro akreditaci a na šéfredaktora Profit pana Švihela.
Celý článek na mne působí právě jako placená inzerce a nepředpokládám, že byste nechal otisknout mou reakci.
S pozdravem.

Ing. Jana Olšanská
Výkonný ředitel CQS a vedoucí certifikačního orgánu CQS

Reakce pana Dostála z Mladé fronty ze dne 18.7.2016:

Dobrý den paní inženýrko,
děkuji za reakci nicméně fakta, která uvádíte, potvrzují, že v českém prostředí certifikační džungle skutečně existuje. To, že jsou jako certifikáty vydávány bezcenné papíry podložené jen inzercí, to dokládají. V textu jsme záměrně nejmenovaly konkrétní firmu, protože naším záměrem nebylo skandalizovat určitou společnost, ale upozornit na existující problém. Kdo přesně je jeho součástí samozřejmě není v možnostech jednoho krátkého článku. Věc má zcela jistě řadu dalších rovin. Do řešení situace se snažíme zapojit i MMR, které by mělo či mohlo tristní stav postupně kultivovat.

S pozdravem
Dalibor Dostál

Shrnutí stanoviska za CQS:

Tento článek je velmi zavádějící, směšuje různé druhy certifikace. Autor zde uvádí jak certifikace systémů managementu dle mezinárodních norem ISO, pro které samozřejmě v České republice existuje mezinárodně uznávaný akreditační orgán a vedle toho další druhy certifikace (zde má pravděpodobně na mysli různé druhy značek na výrobky, které nejsou udělovány autoritami splňující požadavky mezinárodních norem a které nemají akreditace a autorizace od akreditačního orgánu v ČR). Právě za matoucí vidíme i to, že autor článku vedle sebe dává certifikace dle ISO 9001, ISO 14001 atd. a „mezinárodní certifikaci UKQS“, která je opravdu pouze certifikací koupenou, bez jakékoliv návaznosti na mezinárodní normy ISO (ať již pro systémy managementu nebo pro výrobky).
Pan redaktor Dostál ani v odpovědi nereagoval na naše konkrétní vyjádření k jeho článku, která jsme mu zaslali.
 

Autor: Lenka Šardziková   |   Sekce: Novinky   |   Tisk   |   Poslat článek známému

Školení

Metrologie - základy a legislativa21.6.2024
Místo konání: Praha - Prosek

Interaktivní kurz Interní auditor ISO 1348511.4.2024
Místo konání: Praha - Prosek

všechna školení

Licence

Osvědčení
o akreditaci

Certifikáty

Členové CQS

Elektrotechnický zkušební ústav, s.p. Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. Institut pro testování a certifikaci, a.s. Textilní zkušební ústav s.p. Fyzikálně technický zkušební ústav, s.p. Strojírenský zkušební ústav, s.p.